فوبیا یک ترس ساده نیست که در یک لحظه بیاید و بعد محو شود، بلکه هراسی ماندگار است که میتواند زندگی مبتلایان را مختل کند و آنها را به دردسر بیندازد. این ترس شدید که غیرقابل کنترل هم بهنظر میرسد، چیزی بیش از هراس از یک موقعیت خطرناک است. افرادی که به فوبیا مبتلا هستند، حتی از شنیدن موضوعی که ترسشان را به آنها یادآوری کند وحشتزده میشوند.
آنها حتی با دیدن یک فیلم سینمایی یا خواندن یک مقاله در مورد آن موضوع دچار حملاتی میشوند که به آنها «حمله وحشت» میگویند. فوبیا یا ترس مرضی، بیماریای است که اگر جدی گرفته نشود، روزبهروز شدیدتر میشود و اگر با کمکیک متخصص درمان شود، میتواند در طول زمان از زندگی فرد بیرون برود.اما فراموش نکنید که درمان این بیماری، ربطی به تلاش خود فرد یا اطرافیانش ندارد؛ و تنها متخصصان روانشناسی و رانپزشکی از عدهاش برمیآیند. شاید با دیدن فهرستی از عجیبترین فوبیاهای جهان، باور نکنیدکه یک فرد میتواند با دیدن همین چیزهای ساده، دچار حملات شدید و غیرقابل کنترل شود. اما باور کنید که خیلی از افراد در سراسر جهان، با همین تجربههای ساده، بهشدت آزار میبینند و با کابوس زندگی میکنند.
ترس از زندگی بدون تلفن همراه
با وجود شبکههای اجتماعی و آدرسهای مختلف ایمیل، افراد هر روز در معرض پیامهایی قرار میگیرند که رفتهرفته نمیتوانند بدون آنها زندگی کنند. تلفن همراه هم از این موارد محسوب میشود و آنقدر به زندگی افراد راه پیدا کرده که نبودش میتواند یک نوع فوبیا را موجب شود. شاید بهنظرتان خندهدار بیاید اما ترس از نداشتن تلفن همراه، یکی از ترسهایی است که بسیاری از افراد را درگیر کردهاست.
این اختلال، یکی از بیماریهایی است که روان افراد را تحتتأثیر قرار میدهد و افرادی که به آن دچار میشوند، با فراموش کردن تلفن همراه یا از دست دادن آن، دچار اضطراب و ترس شدید میشوند.
یک مطالعه جدید در انگلستان نشان داده که ۸۵ درصد استفادهکنندگان تلفن همراه، دچار این اختلال هستند و از اینکه تلفن همراهشان را گم کنند یا باتری آن تمام شود، بهشدت دچار اضطراب میشوند.
ترس از ریسمان
در مثل میگویند که فلانی از ریسمان سیاه و سفید میترسد اما شاید ندانید که این مثل قدیمی، ریشه در واقعیت دارد. البته علم هم هنوز چیز زیادی در مورد این هراس نمیداند اما هرچه هست، خود را به شکل ترس غیرعادی از هر نوع طناب و ریسمانی نشان میدهد. مهم نیست که جنس این طناب چه باشد، چه رنگی باشد و قطر آن چقدر باشد؛ افرادی که از این هراس رنج میبرند، با دیدن هر نوع و اندازه آن دچار وحشت میشوند. دلیل و منشأ اصلی این ترس مشخص نیست اما کسانی که به آن مبتلا هستند، زندگی سختی را میگذرانند؛ زیرا بندها و ریسمانها را در گوشه گوشه خانه و محیط کار میبینیم و انگار این وسیله، جزئی جداناشدنی از زندگی ما شدهاست. این افراد حتی از ریشههای فرش و بندهایی که در لباس هم استفاده شده، میترسند؛ پس خدا را شکر کنید که شما یکی از این افراد نیستید و میتوانید هرطور که میخواهید لباس بپوشید و هر وسیلهای که میخواهید را در خانه استفاده کنید.
ترس از مادر شوهر
بسیاری از دخترانی که تازه ازدواج میکنند، نسبت به مادر شوهر نگاهی منفی دارند که این دیدگاه با نوعی اضطراب نیز همراه میشود. اما فوبیای مادر شوهر چیزی فراتر از این استرسهاست. این ترس میتواند از تجربههای تلخ گذشته و یا صحبتهای اطرافیان ناشی شده باشد و با رانده شدن به بخش ناهوشیار ذهن، در وجود فرد ریشه دوانده باشد. اما بعضی افراد بدون هیچ پیشینه منفیای به این هراس دچار میشوند و درواقع خودشان این فوبیا را در وجودشان رشد میدهند. این ترس در فرهنگهای بسیار سنتی و عامیانه بیشتر است. ترس از مادرشوهر در بسیاری از مواقع، زندگی مشترک را از هم میپاشد و اطرافیان ممکن است هیچگاه جنس هراسی که در فرد وجود دارد را درک نکنند و او را متهم به بزرگنمایی، حسادت و یا بسیاری چیزهای دیگر کنند. درحالیکه هراس از مادرشوهر، موضوعی است که میتواند با جلسات رواندرمانی گاهی کمرنگتر شود و مثل دیگر انواع فوبیا، باید توسط یک متخصص به آن پرداخته و درمان شود.
ترس از عروسک
ترس از عروسک، گاهی به دلیل چهره انسان نمای آن و تحریف چهره اصلی در ذهن فرد اتفاق میافتد. کسانی که به این نوع از فوبیا دچار هستند، بلکه تنها از مدل خاص یا گروه خاصی میترسند و عدهای دیگر هم، این حس را نسبت به تمام عروسکها دارند.عروسکهایی که حرف میزنند و حرکت میکنند، بیشترین آمار را در برانگیختن این ترس بهخود اختصاص دادهاند.
مادرانی که میخواهند کودکشان را با خریدن یک عروسک زیبا هیجانزدهکنند، نباید فراموش کننکه برای این کودک، تشخیص مرز واقعیت و خیال دشوار است و یک عروسک، به دلایلی که فقط کودک از آن باخبر است، میتواند جرقه چنین فوبیایی را در او بزند.
این فوبیا، با نوزادها کار زیادی ندارد و معمولا بعد از ۶ ماهگی آنها را بهخود درگیر میکند. به همین دلیل است که یک کودک، ممکن است یکباره نسبت به عروسکی که تا همین دیروز با آن سرگرم میشده، واکنش غیرقابل انتظاری را نشان دهد.
ترس از جاذبه زمین
هر طور که نگاه کنید، جاذبه زمین به ما خدمت میکند. اگر همین جاذبه نبود، چطور میخواستیم روی صندلی بنشینیم و خستگی درکنیم، دوش بگیریم یا ماشین سواری کنیم؟ بیشتر ما با وجود این جاذبه احساس آرامش میکنیم اما کسانی هستند که به شکلی بیمارگونه از این نیرو وحشت دارند.
شاید برخی از آنها فکر میکنند که روزی این جاذبه از بین میرود و همه ما به سمت آسمان پرتاب میشویم و بعضیها هم گمان میکنند که ممکن است این نیرو روزی بیشتر شود و به آنها آسیب برساند. بعضی دیگر از مبتلایان به این هراس گمان میکنند که در مقابل طبیعت ناتوان هستند و نمیتوانند این نیرو را تحت اختیار خود درآورند و به همین دلیل از آن واهمه دارند.
متخصصان میگویند، سقوط در دوران کودکی و پرت شدن از ارتفاع میتواند ریشه این ترس باشد اما در اغلب موارد، این فوبیا بدون دلیل مستقیم و قابل کشف در وجود فرد ریشه میگیرد. این افراد هرگز سراغ کوهنوردی نمیروند و هرگز آرزو نمیکنند که ایکاش فضانورد بودند.
ترس از دلقک
شاید فکر کنید که دلقکهای رنگ و وارنگ را همه دوست دارند، اما اشتباه میکنید. نه تنها خیلی از بچهها از بینی قرمز و بزرگ و کفشهای جادویی آنها میترسند بلکه بسیاری از افراد تا بزرگسالی هم نمیتوانند با این دلقکهای خندهدار کنار بیایند و به محض روبهرو شدن با آنها دچار وحشت شدید میشوند. این ترس به دوره کودکی برمیگردد و معمولا به دلیل تجربیات وحشتآور در آن دوران شکل میگیرد. گاهی هم دیدن صحنههای وحشتناک یک فیلم میتواند باعث این فوبیا شود.
جالب است بدانید که از هر ۲۰۰ میلیون نفری که روی کره زمین زندگی میکند، تنها یک نفر به این هراس مبتلا میشود و تا پایان عمر از آن رنج میبرد. پس قبل از آنکه کودکتان را با یک نمایش سیرک غافلگیر کنید، مطمئن شوید که دیدن دلقک سیرک، برای او به یک کابوس تبدیل نمیشود. شاید او یکی از همین مبتلایان کمیاب به هراس از دلقک باشد.